MISIR EKMEĞİ
Malzemeler:
- 2 su bardağı mısır unu (250 gr)
- 2 çorba kaşığı zeytinyağı
- 2 çorba kaşığı süt
- 1 çorba kaşığı dolu dolu yoğurt
- 1 silme tatlı kaşığı tuz
- 2 silme tatlı kaşığı toz şeker
- 1 çay kaşığı karbonat
- Kek kıvamı elde edilinceye kadar eklenecek su
Mısır ununu eledikten sonra içine su hariç tüm malzemeleri ekleyin. Yumuşak bir kek hamuru elde edinceye kadar su ekleyin. Önemli ipucu: Ekleyeceğiniz suyun bir özelliği var: Kaynattığınız suyun kaynarlığını biraz almak için içine az bir miktar içme suyu katmanız gerekiyor. Yani suyun ılık değil, sadece kaynarlığının biraz kırılması lazım. Yağlanmış tepsiye yaydığınız çiğ hamurun üzerinde, bıçak yardımıyla dilimleri belirleyin. Ekmek piştiğinde üzerinde bu izler kalacak ve porsiyonlara ayırmanızı kolaylaştıracak. Silikon kalıp kullanmak daha pratik olsa da, yağlayacağınız bir borcamı da kullanabilirsiniz. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında yaklaşık 30-40 dakika pişirin.
HAMSİLİ EKMEK
Malzemeler:
1 demet pazı
Bir kase hamsi
4 sap taze soğan
4 sap pırasanın yaprakları
2 adet domates
4-5 adet sivri yeşil biber
1 demet taze nane
alabildiği kadar mısır unu
1 çay b. sıvıyağ
1 su bardağı ılık su
HAZIRLANIŞI:
İlk olarak 1 demet pazı, 4 sap taze soğan,1 demet taze nane ve
4 sap pırasanın yaprakları doğranıp bir karıştırma kabına alınır.
üzerine 5 adet sivribiber ve 2 domates doğranarak eklenir.üzerine
tuz ve karabiber eklenerek hafif suyu çıkana kadar ovulur.Hamsiler
doğranarak eklenir.daha sonra üzerine 1 su bardağı ılık su ve
1 çay bardağı sıvıyağ eklenir.alabildiği kadar mısır unu ile yoğurularak
tepsiye dökülür.fırında üzeri kızarana kadar pişirillir.Bol sebzeli, hem
de balıklı nefis bir ekmek...
Bir kase hamsi
4 sap taze soğan
4 sap pırasanın yaprakları
2 adet domates
4-5 adet sivri yeşil biber
1 demet taze nane
alabildiği kadar mısır unu
1 çay b. sıvıyağ
1 su bardağı ılık su
HAZIRLANIŞI:
İlk olarak 1 demet pazı, 4 sap taze soğan,1 demet taze nane ve
4 sap pırasanın yaprakları doğranıp bir karıştırma kabına alınır.
üzerine 5 adet sivribiber ve 2 domates doğranarak eklenir.üzerine
tuz ve karabiber eklenerek hafif suyu çıkana kadar ovulur.Hamsiler
doğranarak eklenir.daha sonra üzerine 1 su bardağı ılık su ve
1 çay bardağı sıvıyağ eklenir.alabildiği kadar mısır unu ile yoğurularak
tepsiye dökülür.fırında üzeri kızarana kadar pişirillir.Bol sebzeli, hem
de balıklı nefis bir ekmek...
MUHLAMA
200gr. tereyağı ( tereyağını Mehmet Zeki hocanın anneciği elleriyle yaptı. Halis muhlis köy tereyağı )
2 su bardağı mısır unu
3 su bardağı su
Yarım kg. telli peynir ya da eritme peynir ya da yayla peyniri (beyaz peynir,lor, ezine gibi peynirleri kullanmayın.)
Telli peynir almışsanız ayırmanıza gerek yok fakat eritme peynir veya yayla peyniri ise Mehmet’in böldüğü gibi bölebilirsiniz.
Tereyağı ve mısır ununu kavurmakla işe başlıyoruz. 10 dk. mısır ununun rengi dönene kadar kavuralım. Mısır unu bir güzel kavrulduktan sonra 3 su bardağı su ekliyoruz ve bütün malzemelerin fokurdamasını bekliyoruz.
Peynirleri yavaş yavaş eklemeye başlayabiliriz. Bir yandan da karıştıralım ve peynirin kuymağın içinde erimesini bekleyelim.
Peyniride ekledikten sonra kuymağı kısa bir süre kendi haline bırakabiliriz. Tereyağı üste çıkıp kendini gösterdiğinde artık yemeğe hazır hale geldi demektir.
Kuymağı kesinlikle sıcak yemenizi tavsiye ederim. Soğuduktan sonra yada ısıtıp sonra yemek gibi bir gaflette bulunmayın.
LAZ BÖREĞİ
Malzemeler:
Yufkası için:
1 yumurta
2 çay bardağı süt
1 çay bardağı sıvıyağ
1/2 paket kabartma tozu
un
Krema malzemeleri:
Beş kilogram süt
6 yumurta
2 su bardağı şeker
1 su bardağı un
Şerbetin malzemeleri:
2 yemek kaşığı toz şeker
2-3 kaşık su
1 yemek tereyağ
Yufkanın tarifi:Yufkanın malzemelerini karıştırdım, kulak memesi kıvamında hamur elde edin.yoğurulan hamuru 8 parçaya bölün.her bir parçayı baklava hamuru kadar ince açın.
Kremanın yapılışı:
Malzemeleri bir tencereye alıp orta hararetli ocakta pişirin.
Kaynamaya başlayınca hemen altı kapatılır,ateşten indirilir.
Böreğin tarifi: Her bir yufkanın arasına tereyağ sürerek dört yufkayı tepsiye yerleştirin.
Kenarından sarkan yufkaları tepsinin içine toplamayın.
4 yufkayı yerleştirince üzerine ılıyan kremayı dökün.
Muhallebinin üzerine bir kaşık toz şeker ve 2 kaşık yoğurdu karıştırıp gezdirelim.
Kalan 4 tane yufkayıda aralarına tereyağ gezdirip teker teker koyalım.
En son tepsinin üzerine kalan tereyağınıda gezdirelim.
Önceden ısıtılmış fırında 45 dk. pişirin sonra fırını kapatıp 5 yada 10 dakika kadar fırından çıkarmayın.
şerbetinide pişirip,ılıtın.fırından çıkan böreğin üzerine dökün. afiyet bal şeker olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder